Bilişim Hukuku Sempozyumu

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukuku Kulübü  tarafından üzenlenen Bilişim Hukuku Sempozyumu 15-16 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Sosyal Medyada Paylaştıklarımız Önemli

Toplam 8 oturumdan oluşan Sempozyum ilk gününde  “Bilişim Hukukunun Dünyada ve Ülkemizde Gelişimi” oturumuyla başladı. Başkanlığını Doç. Dr. Burak Gemalmaz’ın üstlendiği oturumda Bilgi Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Leyla Keser, “Akademik Anlamda Bilişim Hukuku ve Regülasyon” konusunda tecrübelerini anlattı. “Aynı olmayıp farklı bir şey yapabilmek, fark yaratabilmek insan hayatının temel amaçlarından biri olması gerekiyor” diyen Keser, öğrencilerin çoğunluktan farklı alanlarda uzmanlaşmasının önemini vurguladı.

İkinci konuşmacı olan Av. Gökhan Ahi, “Dünyada ve Türkiye’de Bilişim Hukuku’nun Yeni Konuları” konusunda bilgilerini aktardı. “Online İtibar”dan bahseden Ahi, paylaştığımız ya da hakkımızda çıkan haberlerin sandığımızdan çok daha önemli olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Online itibar dediğimiz şey oldukça önemli bir hal almaya başladı. Paylaştığımız şeyler iş başvurularında veya bir iş görüşmesinde sosyal medya asla unutmayacağı için karşımıza çıkabilir. Şuan gündemde olan ‘Unutulma Hakkı’ bireysel anlamda önemli bir çözüm olabilir ama aynı zamanda fikir ve ifade özgürlüğüne bir darbe olarak da görüşebilir.”

Oturumun son konuşmacısı olan Av. Kürşat Ergün, “Türkiye’de İnternet Hukuku Uygulaması ve Çeşitlilik” hakkında konuştu. Bilişim hukukunun uygulama aşamasındaki sorunlarını ve uygulanış biçimlerinden bahsetti.

Dijital Delillerin Muhafaza Edilmesi Çok Zor

bilisim1

“Türk Hukukunda Bilişim Suçlarıyla Mücadele” konulu ikinci oturumun başkanlığını Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Dursun yaptı. İlk konuşmacı olan İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele ve Şube Müdürlüğü’nden Erdal Yazgan, kaybedilen dijital delillerin yarattığı sorunların emniyete nasıl yansıdığından bahsetti. Medipol Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger ise “Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi’nin Türk Hukukuna Uyumu” konusunda söz aldı. Av. Sertel Şıracı’nın “Siber Savaş Hukuku” konulu sunumundan sonra Anadolu Adliyesi Bilişim Suçları Bürosu’ndan Cumhuriyet Savcısı Uğur Seçgin oturumun son konuşmasını yaptı.

Öğr. Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Kürşat’ın başkanlık yaptığı “Kişisel Veriler, Özel Hayat ve TİB Uygulamaları” konulu üçüncü oturuma Bahçeşehir Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Küzeci, “Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı Taslağı”, Av. Oktay Huduti “5651 Sayılı Yasaya Göre TİB Uygulamaları”, Av. Şebnem Ahi “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçları” alanında görüşlerini bildirdiler.

“Dijital Oyun Hukuku ve Telif Sorunları” konulu üçüncü oturumunun başkanlığı ise açılış konuşmasını yapan Gemalmaz tarafından yapıldı. Bu oturumun konuşmacıları ise Av. Serhat Koç, Maltepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mete Tevetoğlu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Arş. Gör. Doğukan Bora Savaş oldu.

Etkinliğin ikinci gününde ise “Arama Motorlarının Hukuki Sorumluluğu”, “İnternette Reklam ve Haksız Rekabet”, “E-Ticaret” ve “Sosyal Medya Hukuku ve Erişim Engellemesi” olmak üzere yine toplam 4 oturum düzenlendi. Her oturum sonunda öğrencilerin sorularına yer verilen sempozyum sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Kaynak: http://ajansuniversite.istanbul.edu.tr/bilisim-hukuku-sempozyumu-duzenlendi